Τοπωνυμικό
Μενού πλοήγησης
Τοπ Αλτί\{ width=

Τοπ Αλτί

Τοπ Αλτί [συνοικία και σε πολλά άλλα σημεία τής πόλης]
Έτσι, Τοπ Αλτί (top= μπάλα κανονιού+ altι= βολή) ονομαζόταν από τους Τούρκους η περιοχή γύρω από το τέρμα τής σημερινής οδού Κριάρη. «Τοπ αλτί», στα τουρκικά, σημαίνει «την υπό την βολή του τηλεβόλου» έκταση, δηλαδή μία μεγάλη περιοχή γύρω από ένα φρούριο, όσο έφτανε η βολή των πυροβόλων του φρουρίου που αλώθηκε κατόπιν αντιστάσεως. Αφορούσε δε σε έκταση γης που είχε, φορολογικά, δωρηθεί στον κατακτητή και που, για τον λόγο αυτόν, παρέμενε ανοικοδόμητη για λόγους στρατιωτικούς. Η περίμετρος της εκτάσεως καθοριζόταν με τη ρίψη βολών προς τα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα από τον ψηλότερο προμαχώνα του φρουρίου. Έτσι, λόγω αυτού του ειδικού της χαρακτήρα, η εν λόγω συνοικία («Τοπ Αλτί») απαντά σε περισσότερα του ενός σημεία περιφερειακά της πόλεως και του φρουρίου της Φορτέτσας.

Ειδικότερα, το τοπ- αλτί του φρουρίου της πόλεως του Ρεθύμνου ορίζουμε, κατά προσέγγιση, μέσω συμβολαίων των ΓΑΚ Ρεθύμνου που εντοπίσαμε κατά την έρευνά μας, ως εξής:
α) δυτικά, από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής (Φωτιάς), παρά τον αιγιαλό, στον Κουμπέ.
β) νοτιοδυτικά, από την περιοχή γύρω από το τέρμα τής σημερινής οδού Κριάρη και τη Μεσκινιά
γ) νότια, περί τα νοτιότερα άκρα της συνοικίας του Μασταμπά  και
δ) ανατολικά, από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου του Πεταλιώτη μέχρι, περίπου, την Πόρτα της Άμμου, σύμφωνα με συμβόλαια των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας, αλλά και ακόμα ανατολικότερα μέχρι, περίπου, τον ποταμό των Αηδονιών, τον γνωστό σήμερα ως «Κόρακα» ποταμό.