Κλιμάκι, το (στο Κλιμάκι) [συνοικία]
Της περιοχής αυτής από τους νοταρίους δεν δηλώνεται η ακριβής θέση. Απλά σημειώνεται ότι βρισκόταν «έξω από την πόλη» και ότι είχε εκκλησία του Αγίου Σωτήρα.
Η ετυμολογία, πάντως, του ονόματος της περιοχής μάς βεβαιώνει, ότι, πράγματι, θα βρισκόταν «έξω από την πόλη», και μάλιστα σε έδαφος ανώμαλο, με «εδαφική κλίση». Γιατί αυτό σημαίνει, μεταφορικά, η λέξη Κλιμάκι (το), λόγ. κλιμάκι(ον), το (υποκορ. του αρχ. κλίμαξ, η)= μικρή σκάλα, σκαλίτσα (εδαφωνύμιο). Και τέτοια εδάφη στην πόλη του Ρεθύμνου υπήρχαν προς τα νότια (Γάλλος, Μασταμπάς, Τσικαλαριά και, ακόμα ανατολικότερα, Καστελάκια), όπου το έδαφος δίνει, τωόντι, την εντύπωση «κλίμακος».
Από τις περιοχές, λοιπόν, αυτές, θεωρούμε ότι τη συγκεκριμένη περιοχή και πιθανόν συνοικία (αφού αφορά σε κατοικημένη περιοχή) θα πρέπει να την τοποθετήσουμε στην ευρύτερη συνοικία Τσικαλαριά, νοτιοδυτικά του σημερινού Αγνώστου Στρατιώτη- όπου απλώνεται σήμερα η Σχολή Χωροφυλακής. Το έδαφος εδώ, πραγματικά, «κλιμακώνεται» σύμφωνα με τα παραπάνω, ενώ επί Ενετοκρατίας, υπήρχε και ναός του Σωτήρος, που διακρίνεται σαφώς να υψώνεται εν μέσω του οικισμού στον γνωστό πίνακα του Άγνωστου Ρεθεμνιώτη ζωγράφου (αρχών ΙΖ΄ αι.), με δίρριχτη κεραμωτή στέγη, τρούλο και πανύψηλο καμπαναριό
Στον χώρο τού εν λόγω ναού/μονής είχε, πιθανότατα, στηθεί πυροβολαρχία των Τούρκων, προκειμένου να χτυπήσουν τη Φορτέτσα από το ανατολικό τμήμα του τείχους- περί την Αρβανιθιά, όπου και το στρατόπεδο των Αλβανών Stradioti- που ήταν ασθενέστερο, γιατί εκεί δεν υπήρχαν χαρακώματα, ενώ και τα κτίσματα που είχαν παραμείνει όρθια κάλυπταν τις προωθήσεις των Τούρκων μέχρι και αυτά τα τείχη. Σε σύσκεψη των Βενετών, που έγινε με αφορμή την επέλαση των Τούρκων, αποφασίστηκε να γκρεμιστούν όλα τα κτίσματα και να ανοιχθούν χαρακώματα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η περιοχή. Τότε είναι που κατεδαφίστηκε και η εν λόγω εκκλησία του Αγίου Σωτήρα, στο Κλιμάκι (παρά τα Τσικαλαριά) (βλ. και λήμματα: Άγιος Σωτήρας ο Ζωοδότης ή Σωτήρας και Τσικαλαριά τής Ενετοκρατίας).