Τοπωνυμικό
Μενού πλοήγησης
Κόρακα Καμάρα\{ width=

Κόρακα Καμάρα

Κόρακα η Καμάρα, του (στου Κόρακα τη Gαμάρα) [συνοικία]
Με το όνομα αυτό του ομώνυμου ποταμού ακούγεται και σήμερα η γνωστή περιοχή με το ωραίο πάρκο και τα ξενοδοχεία της. Ο εκεί χείμαρρος αποτελούσε το φυσικό σύνορο που χώριζε την Καλλιθέα από τα Περιβόλια.
Το τοπων. θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά σε ζωώνυμο, από το γνωστό πτηνό, τον κόρακα, που κατεβαίνει συχνά και στην πεδιάδα για αναζήτηση της τροφής του. Όμως, όπως μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, τοπωνύμια με αναφορά στο εν λόγω πτηνό βρίσκονται, συνήθως, σε υψηλά μέρη και απαντούν στον πληθυντ. αριθμό ως: Κόρακες, Κορακάδες (Κέρκυρα), Κορακιές (Κουνουπιδιανά, Κυδωνίας, Χανίων), Κορακιανά ή και ως σύνθετα: Κορακοβούνι, Κορακοχώρι κ.λπ. Οπότε, θεωρούμε πιθανότερη την εκδοχή το εν λόγω τοπων. να αναφέρεται σε πρόσωπο (προσωπωνύμια) με το όνομα αυτό [που ξεκίνησε, πιθανόν, ως παρανόμι, για να καταλήξει σε οικογεν., όπως συνέβη με τον γνωστό ήρωα της Κρητικής Επανάστασης, Μιχ. Κόρακα (Μιχάλης Καρούζος ήταν το όνομα του), που του δόθηκε το παρανόμι αυτό λόγω της επιθετικότητας που επεδείκνυε κατά των Οθωμανών].
Το επεισόδιο, όμως, με τον Κόρακα εκείνο, που άφησε το όνομα του στην εν λόγω περιοχή του Ρεθύμνου, δεν έχει διασωθεί [δες και άλλα στοιχεία στο ομώνυμο λήμμα στο κεφάλαιο: «Ποτάμια (ρέματα-ρυάκια) του άστικού χώρου του Ρεθύμνου].