Τοπωνυμικό
Μενού πλοήγησης
Σαρακηνού το Ρυάκι\{ width=

Σαρακηνού το Ρυάκι

Σαρακηνού το Ρυάκι ή Ρυάκι Καπνουτζή (παρά το τουρκικό τζαμί των Περιβολίων, οδός Ν. Κωνσταντουδάκη)
Είναι το ρυάκι που κατέρχεται από τα Καστελλάκια, που στα ΝΑ της εκκλησίας του αγίου Γεωργίου ακούγεται ως Ρυάκι του Καρεκλά, από τον γνωστό δεξιοτέχνη λυράρη Καρεκλά, που διέμενε στην περιοχή αυτή.
Εθνικό Σαρακηνοί (= οι κακοί δαίμονες, ανάμνηση της τυραννίας των Σαρακηνών και των επιδρομών τους στην Κρήτη τον 9ο και 10ο αι. και στα χρόνια των Σταυροφοριών). Το όνομα έχει σχέση προς το αραβ. sarq (= ανατολή ηλίου), που αναφερόταν στην εξ Ανατολών προέλευση αυτών των Μουσουλμάνων νομάδων. Με το όνομα αυτό έχουν ονομαστεί και πολλά σπήλαια της Κρήτης. Για το συγκεκριμένο ρυάκι υπάρχει σχετική παράδοση μάχης Σαρακηνών- Περβολιανών.
Το δεύτερο όνομα τού εν λόγω ρυακιού (Ρυάκι Καπνουτζή) είναι πολύ νεότερο και αναφέρεται στον Γιώργη Νικ. Κωνσταντουδάκη (1878- 1960), γεωργό Περβολιανό, που είχε την κατοικία του εκεί δίπλα στο ρυάκι. Ο Γ. Κωνσταντουδάκης πηγαινοερχόταν στο Ρέθυμνο μαθητευόμενος σε ένα «κακπνουτζήδικο». Στη συνέχεια δημιούργησε και το δικό του καπνοκοπτείο στα Περιβόλια. Από το επαγγελμά του, λοιπόν, αυτό τού δόθηκε το επαγγελματικό παρατσούκλι «ο Γιώργης ο Καπνουτζής», με το οποίο ακούγεται, επίσης, σήμερα το συγκεκριμένο ρυάκι του Σαρακηνού.