Τοπωνυμικό
Μενού πλοήγησης
Χασάν Μπαμπάς\{ width=

Χασάν Μπαμπάς

Χασάν Μπαμπάς
Από Hasan (τουρκ. όνομα) + baba (= πνευματικός καθοδηγητής)
Εδώ, υπήρχε νεόδμητος τεκές (τουρκ. tekke=μοναστήρι) Τούρκου ιερωμένου, με το όνομα Χατζή Χασάν Μπαμπάς, των αιρετικώνμουσουλμάνων μπεκτασήδων. Ο Χατζή Χασάν Μπαμπάς ανακαίνισε τον τεκέ στα 1868/69, ως παράρτημα του τεκέ του Μαγαραλί Κιόι (Άγιος Βλάσης Ηράκλειο). Ο Χατζή Χασάν Μπαμπάς ανήκε στην οικογένεια των Ουστά-ζαντέ (= γιος του μάστορα, μαστοράκης) του Ρεθύμνου και διετέλεσε ηγούμενος του τεκέ μέχρι τον θάνατό του, το 1904 (πληροφ. Ηλ. Κολοβού).
Ο Γ. Σπανδάγος την εν λόγω συνοικία τοποθετεί παρά το σημερινό Μουσικό Σχολείο και πρώην Ορφανοτροφείο. Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται ορθή, αν λάβουμε υπόψη σημείωμα της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρησις» (αρ. φ. 1836, της 21/4/1951), που ταυτίζει τον τεκέ των Μπεκτασήδων με το Ορφανοτροφείο Ρεθύμνου και, επίσης, τον ιστορικό της Κρήτης, Β. Ψιλάκη, ο οποίος τον ίδιο «βεχτασιδικόν τεκέν του Μουσουλμάνου Χασάν Μπαμπά» φαίνεται να τοποθετεί στο ίδιο μέρος, αφού ο εν λόγω Χασάν Μπαμπάς φέρεται ότι άρπαξε βίαια το νερό της δημόσιας και μεγάλης πηγής, της «Μάνας του νερού», στον γειτονικό λόφο του Αγίου Ιωάννη (πηγή S. Zuanne των Βενετσιάνων) και το μετέφερε στον τεκέ του.
Αντίθετα, ο Λαμπρινάκης- και το ίδιο φαίνεται να εξυπονοεί και η γραφή του Εμμ. Γενεράλι- τη συνοικία «Χασάν Μπαμπά» τοποθετούν «υπεράνω του ποταμού Κόρακος», παρά το Φουρφουριανό μετόχι.